Βρες τι Τύπο Δέρματος Εχεις

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό μας. Επομένως, πριν επιλέξεις την ενυδατική κρέμα που  σου ταιριάζει,  θα πρέπει να γνωρίζεις τον τύπο του δέρματος σου και την ποιότητά του. Δεν είσαι σίγουρη? Μμμμ… Για αυτό είμαστε εδώ. Μαζί θα βρούμε σε ποια από κατηγορία ανήκεις.

Υπάρχουν 5 τύποι δέρματος. Κανονικό, Ξηρό, λιπαρό, μεικτό και ευαίσθητο. Πάμε λοιπόν να δούμε τα χαρακτηριστικά  κάθε τύπου ξεχωριστά.

Κανονικό Δέρμα 

Η κανονική επιδερμίδα είναι  λεία, απαλή και υγιής. Έχεις μικρούς πόρους κυρίως στα μάγουλα και στο μέτωπο. Δεν γυαλίζει καθώς δεν έχει λιπαρότητα αλλά είναι λαμπερή και ροδαλή. Εάν αυτό βλέπεις στον καθρέφτη σου τότε είσαι τυχερή! Η κανονική επιδερμίδα δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα και δεν χάνει την ελαστικότητα της. Μην μπερδεύεσαι όμως! Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη  ακόμη και για αυτές τις επιδερμίδες!

Ξηρό Δέρμα

Εάν έχεις ξηρό δέρμα, τότε θα το νιώθεις να σε τραβάει, ειδικά μετά τον καθαρισμό του προσώπου. Έχει μειωμένη ελαστικότητα και δείχνει αφυδατωμένο και θαμπό. Λόγω της έλλειψης υγρασίας εμφανίζει συχνά κοκκινίλες και ξεφλούδισμα.  Εάν νιώθεις ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία πρέπει να ενυδατώνεις έξτρα το δέρμα σου από μικρή ηλικία διότι είναι πολύ επιρρεπές στους ερεθισμούς και στη γήρανση.

Λιπαρό Δέρμα

Εάν έχεις λιπαρό δέρμα σίγουρα θα το έχεις καταλάβει!  Η λιπαρή επιδερμίδα είναι προβληματική. Εμφανίζει αυξημένη έκκριση σμήγματος, με αποτέλεσμα η εμφάνισή της να είναι λιπαρή και γυαλιστερή. Συνήθως έχει ανοιχτούς πόρους, σπυράκια, μαύρα στίγματα και τάση για δημιουργία ακμής. Μπορεί οι γυναίκες με λιπαρό δέρμα να ταλαιπωρούνται για να εξισορροπήσουν  την λιπαρότητα, όμως δεν θα εμφανίσουν τόσο εύκολα ρυτίδες καθώς το λάδι του δέρματος κρατά το δέρμα αφράτο.

Μεικτό Δέρμα

Μεικτή θεωρείται η επιδερμίδα που παρουσιάζει χαρακτηριστικά λιπαρής και ξηρής επιδερμίδας. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία τότε η περιοχή Τ (η μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι) του προσώπου σου είναι λιπαρή ενώ η επιδερμίδα στα μάγουλα και γύρω από τα μάτια σου είναι πιο ξηρή. Επομένως το μεικτό δέρμα χρειάζεται περιποίηση δύο τύπων. Χρησιμοποίησε τοπικά στις ξηρές περιοχές του προσώπου σου,  πλούσιες (λιπαρές) κρέμες και στις λιπαρές περιοχές ελαφριές ενυδατικές κρέμες.

Ευαίσθητο Δέρμα

Ελπίζω να μην βρίσκεσαι σε αυτή την κατηγορία! Ακόμη και αν βρίσκεσαι όμως , μη σε παίρνει απο κάτω. Μπορεί να ταλαιπωρηθείς  λίγο παραπάνω αλλά αν έχεις υπομονή  θα καταφέρεις να έχεις εκθαμβωτικό δέρμα! Το ευαίσθητο δέρμα  επηρεάζεται περισσότερο από τις εξωτερικές επιρροές, όπως το άγχος, τον ξηρό αέρα από τα κλιματιστικά ή από τον ήλιο.  Είναι ο πιο προβληματικός και εύθραυστος τύπος επιδερμίδας και απαιτεί συνεχή φροντίδα προκειμένου  να ενδυναμώσει τους φραγμούς ώστε να γίνει πιο ανθεκτική.